Historie

Het boshuisje dateert uit 1934 en is ooit gebouwd door Johannes van Burkom een bioloog en leraar uit Den Haag. Hij liet het boshuis bouwen door een timmerman uit Exloo en gebruikte het als zomerverblijf. Het huisje was zelfvoorzienend en beschikte over een toilet en een beerput. Er was ook een 9 meter diepe welput, een regenbak en een waterpomp voor de watervoorziening. Er werd niet alleen in de zomer gebivakkeerd maar ook in de koudere maanden.

In 1940 werd er toestemming verleend voor de bouw van een open haard waarvoor de gemetselde schoorsteen werd gebouwd. De keuze voor deze plek had alles te maken met het vak van Burkom. Hij kon als bioloog zijn hart ophalen aan de mooie omgeving en de vogels en bracht er vele zomers door met zijn gezin. Zijn liefde voor de natuur en de schoonheid van de omgeving bracht hij ook graag over op anderen. Hij heeft het huis vernoemd naar de Wielewaal en het de naam Oriolus gegeven.
Zo heet het nog steeds. We koesteren deze bijzondere plek en haar historie en willen dit graag met anderen delen (bron: Spitwark, 2 december 2012, historische vereniging Carspel Oderen).

Bouwtekening van het zomerhuis, 1934
(archief gemeente Borger-Odoorn)
Boesjeskampweg eind jaren zestig (Collectie R. Hoving)